Sceš še pridac do DeutschMann partie? Ta sebe vyber poziciu.

PREČO ŽIŤ NA VÝCHODE?

Otázka takmer rovná otázke o tom, či bola prv sliepka, alebo vajce. Nuž, musím Vás sklamať. Odpoveď na túto záhadu je veľmi jednoduchá, ba čo viac,  je ich hneď niekoľko. Dúfam, že ste pohodlne usadení a pripravení na toto veľkolepé odhalenie.

Dôvod č.1 : ,,Na Východe nič nie je!“

Ha!? Šak na vychodze Dojčman, ta čom tak drista?

Väčšina ľudí si volí jednoduchšiu cestu. Radi si osvoja názor iného človeka a vydávajú ho za svoj vlastný. Je to tak okaté, ako zle napojené príčesky do vlasov. Ľudia už prestali rozmýšľať o svojom regióne ako o domovine a tak dovolili, aby sa každá jedna generácia rozhodla odísť preč. Veria, že východ je len gadžovaňe, Mojsejovci, Kusaj a chudoba. Východ je však oveľa viac! Východ má prosperujúce a inovatívne firmy ako DeutschMann, čo samozrejme nie je všetko. Je tu srdce každého dobrého pivára, krásne ženy a množstvo príležitostí dokázať opak a vybudovať silný región.

Dôvod č.2 : Domov je tam, dze šicke idu z Bratislavi!

Poznáte ten čas, keď si nemáte vo vlaku kam sadnúť a infraštruktúra na cestách sa ide zblázniť? Presne tak. Hovorím o obrovskom sťahovaní národa zo Západu na Východ. Prečo teda míňať obrovské peniaze na cestovanie počas sviatkov, ktoré je aj napriek tomu zbytočným trápením a neostať pracovať doma? Určite je skvelé spoznávať iné regióny, ba až krajiny, ale človek by sa stále mal vrátiť tam, kde je doma. Nie je predsa nič lepšie, ako to, keď sú si všetci rovní.

Dôvod č.3 : Rodina a priatelia

Aký to úžasný pocit, keď mamka prinesie slepačí vývar, alebo keď babka pozve na parené buchty. Ešte lepší, keď sa za tým všetkým netreba trepať 8 hodín. Pre niekoho je rodina práve tým najdôležitejším dôvodom, prečo ostať žiť na Východe. Ako mi raz môj známy povedal – ,,Na vychodze su peňeži, ľem še treba po ňe ohnuc.“. Toto je zlaté pravidlo, ktoré si neraz rada pripomínam. A kamaráti? Kto iný Vám bude tak dobre rozumieť, ako kamaráti, ktorí zdieľajú tú istú šaľenotu, akú máte Vy? Netreba vysvetľovať, čo myslíte, keď poviete, že idzece na zabavu, bo to šicke takoj znaju, že še idze do Mihaľovec.

Dôvod č.4 : Zaostalý Východ

Ďalším faktorom, prečo ostať robiť a žiť doma je to, že tu nie je veľa možností. Iste, tí ambicióznejší ma určite chápu. Východné Slovensko má neobmedzené možnosti v oblasti podnikania, ako aj v oblasti kariérneho rastu. A predstavte si ten pocit, keď sa práve Vám podarí pomôcť rozvinúť firmu, ktorá sa zapíše do dejín slovenského národa ako firma, ktorá pomohla krajine zjednotiť regióny a odstrániť ekonomické rozdiely. Navyše, nedostatok konkurencie je taktiež aj kontraproduktívny. Bez konkurencie sa nemôžu podniky zlepšovať, zdokonaľovať a prijímať nových ľudí. A preto je naozaj potrebné, aby sme si my, ako mladí ľudia konečne povedali, že chceme z tohto kraja urobiť kraj s veľkým K.

Dôvod č.5 : Diaľničný mýtus vs. zelené lesy

Aj keď sa pomaličky dostávame k získaniu vytúžených diaľníc, máme niečo iné. Niečo omnoho cennejšie. Máme krásnu prírodu, lesy, nížiny, polia a lúky. Východné Slovensko má čo ponúknuť v oblasti turistiky. Máme tu nádherné mestá, ktoré majú svoje čaro, rovnako ako aj maličké malebné dedinky s nádychom folklóru. Máme tu Dargovské lesy plné húb, máme skvelé tokajské vinice, ktoré produkujú kvalitné vína a povedzme si úprimne, bez polí na východnom Slovensku by sa naše poľnohospodárstvo len veľmi ťažko zaobišlo.

Žiť na východnom Slovensku má výhody, ktoré si veľmi málo ľudí dokáže uvedomiť a rozpoznať ich. Najdôležitejšie je to, aby sme postupne pomáhali vytvárať patričné podmienky pre šikovných ľudí, a to práve tým, že ostaneme a urobíme z toho, čo nám bolo dané, niečo, na čo môžeme byť hrdí spoločne.

Už čujem jak še tote risky kľepu, ta zabaľ toten kufer nazad a poc domu.

Komentáre