Sceš še pridac do DeutschMann partie? Ta sebe vyber poziciu.

5 ONLINE TIPOV, AKO SA NAUČIŤ NOVÉ VECI

V minulom článku sme zhrnuli tipy, ako sa vzdelávať v offline svete. V tomto článku si priblížime „vychytávky“ z online sveta.

1.      Podcasty

Skvelý spôsob, ako sa dozvedieť o čomkoľvek novom bez toho, aby ste museli čítať odborné články alebo knihy. Podcasty sú k dispozícii na rôznych platformách, možno ani neviete o tom, že už aj vy máte vo svojom telefóne aplikáciu Podcasty. Táto aplikácia vám zabezpečí prístup k novým informáciám, kedykoľvek máte čas a chuť. Dokážete si tam vyhľadať rôzne slovenské, ale tiež zahraničné podcasty na rozličné témy. Ak si vyberiete tie najzaujímavejšie pre vás, uložia sa vám do knižnice a tak budete dostávať pravidelné notifikácie o novej epizóde hneď, len čo bude k dispozícii. Jednotlivé epizódy sa dajú stiahnuť a počúvať, aj keď ste bez internetu, napríklad v lietadle.

Aktuálne najobľúbenejšie slovenské relácie pochádzajú z dielne sme.sk, denníkN, .týždeň a aktuality.sk. Dá sa pri nich tiež veľmi dobre oddýchnuť, pretože sa diskutuje a rozoberajú aj témy mimo politiky, ekonomiky alebo legislatívy. Nemusia vás oberať o čas, keďže ich môžete počúvať počas každodenného dochádzania do práce, upratovania či behania. Rôzne podcasty možno počúvať aj cez YouTube alebo Spotify.

2.      Online kurzy – online aplikácia

Ak si chcete zlepšiť vedomosti a schopnosti, ktoré potrebujete pri aktuálnej práci alebo keď sa chcete ponoriť do úplne nových vôd, prihláste sa na online kurzy. Existuje na to viacero webových stránok. Niektoré ponúkajú svoje online kurzy úplne zadarmo, iné za poplatok. Štúdium na mnohých prestížnych svetových univerzitách, akými sú napríklad Standford, Duke či Univerzita Michigan, je tiež možné z pohodlia vášho domova. Po absolvovaní kurzov zvyčajne získate aj certifikát. Certifikát z absolvovania kurzu Riskmanažmentu na Kolumbijskej univerzite sa môže dobre vynímať vo vašom životopise, však? Ak v týchto časoch chcete byť v niečom dobrí, už nemusíte vyštudovať na vysokej škole. Veľa užitočných informácií nájdete v rôznych kurzoch a so správnym aplikovaním do praxe sa čoskoro ľahko vypracujete na odborníka v danej oblasti.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, čo všetko sa dá študovať, navštívte:

Zahraničné stránky: https://www.coursera.org, https://www.khanacademy.org, https://www.udemy.com.

Z lokálnej produkcie: https://www.vimvic.cz/kurzy, https://www.learn2code.sk/kurzy

3.      Cudzie jazyky – aplikácia a pozeranie filmov

V predchádzajúcom článku sme vám odporúčali vycestovať do sveta, aby ste sa zdokonalili v cudzom jazyku alebo sa naučili nový. Ak však netúžite chodiť po svete alebo sa chcete najprv naučiť základy, môžete si stiahnuť aplikáciu do mobilu alebo tabletu a učiť sa v online prostredí. Overenou a populárnou je aplikácia Duolingo. Dulingo umožňuje absolvovať celkovo 85 jazykových kurzov v 24 jazykoch. Žiaľ, aplikácia nie je preložená do slovenčiny, ale angličtinu sa môžete učiť v českom jazyku, zároveň je to len jediný jazyk, ktorý sa dá učiť v češtine.

Ak už však ovládate angličtinu, na výber je ďalších 33 jazykov. Okrem mnohých európskych tam nájdete aj niekoľko pomerne menej rozšírených, napríklad havajčinu, vietnamčinu alebo hebrejčinu. Aplikácia dokonca umožňuje naučiť sa umelo vytvorený jazyk valyrian, ktorým sa hovorí v populárnom seriáli Hra o tróny (z angl. Game of Thrones). Aplikácia je graficky veľmi pútavá, obsahuje rôzne tematické okruhy, až máte pocit, že sa hráte a nie učíte. Zaujímavé je, že si môžete študijné výsledky porovnať so svojimi priateľmi alebo s inými používateľmi z celého sveta a takto sa vzájomne motivovať. A aby sme nezabudli, aplikácia je zadarmo.

Učiť sa cudzie jazyky pomáha aj veľmi príjemný spôsob, a to sledovať filmy a seriály bez slovenského dabingu, príp. s titulkami. Dvadsaťminútovým epizódam dokážete venovať maximálnu koncentráciu a pozornosť za pomerne krátky čas. Ak ste už jazykovo zdatní, skúste si pozrieť film so špecifickou témou, môžete tak pochytiť nové slovíčka alebo nárečie, s ktorým sa v učebniciach nestretnete. Ak sa bojíte, že ešte nebudete rozumieť, skúste niečo jednoduchšie, napríklad rozprávky, alebo si pustite titulky ako ťahák.

4.      TED

Špeciálnu pozornosť by sme v tomto blogu radi venovali platforme „TED“. Pravdepodobne ste o TED-e už mnohí počuli. Tomu, kto zatiaľ netuší, čo tieto 3 písmenká znamenajú, radi vysvetlíme. TED je nezisková organizácia, ktorá prostredníctvom svojich konferencií prezentuje najlepších svetových rečníkov. Ide v podstate o najzaujímaveších ľudí, ktorí hýbu svetom. Je naozaj ťažké vybrať na ukážku zaujímavú prednášku, lebo témy, ktoré rozoberajú, sú také zaujímavé a jedinečné, že často je až neuveriteľné, čomu všetkému sa ľudia v živote venujú. Vyberte si podľa svojej chuti priamo na webovej stránke, alebo cez kanál YouTube. Ak by niekto chcel tento zážitok naživo, dá sa to aj na Slovensku. V roku 2019 sa bude v Národnom divadle konať už 10. ročník TEDxBratislava.

5.      Dokumenty

Ďalšou veľmi zábavnou formou, keď sa dokážeme naučiť veľa nového, je sledovať dokumentárne programy. Skúste si na televíznom ovládači vyťukať vyššie čísla ako štandardne. Pravdepodobne tak narazíte na kanály ponúkajúce dokumenty po celý deň. Ak by ste chceli niečo vidieť bez toho, aby ste museli striehnuť, kedy to v TV pôjde, skúste YouTube. Nebojte sa angličtiny, stačí, ak budete vyhľadávať v slovenskom jazyku. YouTube vám tak vyhľadá dokumenty podľa vami zadaných kľúčových slov v slovenčine alebo v češtine. Výhodou kanála YouTube je aj to, že po dopozeraní jedného dokumentu hneď ponúkne niekoľko ďalších s rovnakou tematikou. Môže sa teda stať, že pozeraním strávite aj niekoľko hodín. Pripomíname, že na tejto platforme možno odoberať celý kanál, takže budete mať poruke vždy najnovšie diely z vašej obľúbenej produkcie.

Komentáre